Autolaina.fi palvelussa käytetään evästeitä. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Etusivu Autohaku Älykäs autohaku Lainalaskuri Suosikit Mikä on autolaina.fi? Ajankohtaista

Auton ostajan opas

Avainsanat: EURO NCAP, Tyyppivika, Auton rahoitus, Autolainalaskuri, Autovakuutus, Auton valinta, Auton osto

Auton ostajan opas

Auton ostajan oppaamme auttaa elämääsi sopivan auton etsinnässä, sekä hankinnan toteuttamisessa

 

Auton käyttötarkoitus

Ennen automerkin ja -mallin valintaa on hyvä pohtia omia käyttötarpeitaan, ja päättää oikeanlainen autotyyppi niiden perusteella. Auto hankitaan yleensä johonkin pääasialliseen käyttötarkoitukseen, jonka lisäksi voi pohtia muita tarpeitaan auton käytölle. Toissijaiset tarpeet on kumminkin joskus jätettävä huomiotta, sillä esimerkiksi suuren tila-auton ostaminen kerran vuodessa toteutettavaa laskettelureissua varten ei ole yleensä järkevää, jos autolla pääasiassa ajetaan yksin lyhyitä työmatkoja kaupungissa. Tällaisia poikkeuksia varten on parempi esimerkiksi vuokrata tilanteeseen soveltuva auto. Muita ihmisiä usein kuljetettaessa suuremman auton hankkiminen on tietenkin perusteltua, mutta kaupungin ahtaissa tiloissa kooltaan pienempi auto on myös helpompi käsiteltävä.

Kaupungissa myöskään auton tehoilla ei ole niin suurta merkitystä, sillä nopeudet pysyvät yleensä matalina, eikä maantiellä tapahtuvissa ohituksissa hyödyllistä tehoreserviä juuri tarvita. Moottorin tilavuus voi tällöin hyvin olla 1,0 – 1,6 litran luokassa, jolloin myös auton polttoaineen kulutus ja hiilidioksidipäästöt ovat suurempia moottoreita matalammat. Pienestä polttoaineenkulutuksesta seuraa säästöä sekä polttoainekuluissa, että ajoneuvoverossa, joka määräytyy auton hiilidioksidipäästöjen mukaan.

Kaupunkiympäristössä ajavan kannattaa normaalin polttomoottoriauton ohella harkita myös sähkö- tai hybridiautoja, joiden valikoima on kasvanut ja kasvamassa huomattavasti. Sähköauton toimintamatka jää polttomoottorillisista autoista jälkeen, mutta kaupunkiympäristössä autoilevalla tarvetta satojen kilometrien yhtämittaiseen ajorupeamaan ei yleensä ole. Myös sähköautojen pikalatauspaikkojen määrä on runsastunut niiden yleistyttyä, joten tarvittaessa auton akkua saa melko nopeasti ladattua myös kesken matkan.

Enemmän tien päällä istuvan kannattaa kiinnittää huomiota moottorin tehojen lisäksi myös sisätilojen mukavuuteen, sekä kuljettajaa avustaviin lisävarusteisiin. Automaattivaihteiston lisäksi nykyaikaisiin autoihin on usein saatavilla esimerkiksi mukautuva vakionopeudensäädin, joka säilyttää automaattisesti etäisyyden edellä ajavaan autoon kuljettajan valittua halutun vakionopeuden.

Auton turvallisuudesta kertoo eniten sen saama Euro NCAP -luokitus, joka arvioi auton turvallisuutta muun muassa matkustavien henkilöiden kannalta erilaisissa törmäyksissä. Auton turvaluokitusta voi etsiä Euro NCAP:n sivuilta, mutta aivan kaikille autoille luokitusta ei ole annettu.

 

Käytetty vai uusi auto?

Valinta uuden ja käytetyn auton välillä riippuu ihmisestä ja budjetista. Uuteen autoon on mahdollista valita lisävarusteita oman mielensä mukaan, ja tarjolla on luultavasti tuoreinta tekniikkaa, sekä edistyksellisintä turvallisuutta. Merkkikohtaisesti määräytyvä takuu on voimassa ja katsastus tulee suorittaa ensimmäisen kerran vasta kolmantena vuonna ostohetkestä.

Käytetyn auton puolesta puhuu selvästi edullisempi hinta, jolloin samalla budjetilla voi olla mahdollista hankkia luokkaa kalliimpi ja paremmin varusteltu auto, kuin mikä riittäisi uuden auton ostoon.

Käytettyä autoa ostettaessa kannattaa kiinnittää huomiota ajettuihin kilometreihin, sekä huoltohistoriaan. Melko paljonkin ajetulta (>100 000 kilometriä) ja hyvin huolletulta autolta voi odottaa pitkää ikää, vaikkei autotehtaan antama takuu enää olisi voimassa. Automallissa olevat tyyppiviat kannattaa selvittää, ja tiedustella niitä auton myyjältä.

 

Auton rahoitus

Auton hankintabudjetti kannattaa mitoittaa oman talouden koon mukaan, mutta sopivan hintaista autoa etsittäessä hintaluokka kannattaa rajata hieman budjetin yläpuolelle, etteivät juuri ylärajan päälle asettuvat autot jää vaihtoehtovalikoimasta.

Danske Bankin vuonna 2017 toteutetussa autobarometrissa selvisi, että puolet auton hankintaa suunnittelevista aikoo toteuttaa rahoituksen ottamalla lainaa tai osamaksurahoituksella. Osamaksurahoitus on kätevä tapa rahoittaa hankinta ilman olemassa olevia säästöjä, ja koska auto maksetaan pienissä osissa, ovat myös hieman kalliimmat autot ostajan ulottuvilla.

Osamaksurahoitus koostuu kaupan yhteydessä maksettavasta omarahoitusosuudesta, sekä kuukausittaisesta lyhennyksestä, käsittelykulusta ja rahoituksen aloitusmaksusta. Omarahoitusosuus eli käsiraha on ostajan valittavissa, ja se voidaan suorittaa käteisen lisäksi vaihtoautolla. Kuukausittainen lyhennys on mitoitettavissa ostajan tarpeiden mukaan, ja sen suuruuteen vaikuttaa maksuajan lisäksi käsirahan määrä, sekä viimeisen lyhennyserän suuruus. Osamaksurahoituksessa korko on kiinteä, ja lyhennykset etukäteen tiedossa auton ostohetkellä. Ostaja tietää siis tarkkaan tulevat kustannukset, eivätkä ne vaihtele yleisten korkotasojen muutosten mukaan.

Autolainalaskurin avulla voit kokeilla itsellesi sopivinta yhdistelmää osamaksurahoituksen toteuttamiseksi. 

Kannattaako vanha auto myydä itse, vai antaa vaihdossa?

Hyväkuntoisesta autosta voi saada itse myymällä enemmän rahaa kuin vaihdossa, mutta hinnoittelu voi olla hankalaa, eikä auton käyminen kaupaksi ole varmaa. Tällöin kiikarissa oleva toinen auto saattaa jo vaihtaa omistajaa. On myös hyvä muistaa auton myyjän vastuu siitä, että myynnissä oleva auto vastaa sovittua.

Omaa autoa hinnoiteltaessa yleisin sudenkuoppa on markkinahintaan nähden ylihinnoittelu, sillä omistajalleen auto vaikuttaa yleensä paremmalta kuin mahdolliselle ostajaehdokkaalle. Autoliikkeet toteuttavat ostamilleen autoille yleensä kuntotarkastuksen, korjaukset ja huollon, joilla on vaikutusta pyyntihintaan.

Riskinä on myös auton myynnin venyminen itse kaupatessa. Mikäli oma auto pitäisi saada myytyä ennen käytetyn auton ostoa, voi koko tapahtuma pahimmillaan kariutua myynnin venymiseen. Vastaavasti uutta autoa ostettaessa oma auto voi olla vielä myymättä uuden saapuessa, tai mikäli uuden auton toimitusaika pitenee ja oma auto on myyty, voi joutua selviytymään autotta. Kun annat oman autosi autoliikkeelle vaihdossa, voit käyttää sitä sovitusti kunnes saat uuden auton käyttöösi.

 

Vakuutus

Suomessa kaikkiin liikenteessä käytettäviin autoihin vaaditaan voimassaoleva liikennevakuutus, joka korvaa vastapuolen vahingot mahdollisessa kolaritilanteessa. Oman auton vaurioita kolarin aiheuttaneen henkilön oma liikennevakuutus ei kumminkaan korvaa, vaan niitä varten vakuutusyhtiöt tarjoavat kaskovakuutuksia, kuten osakaskoa ja täyskaskoa.

Osakasko kattaa yleensä esimerkiksi auton palo-, ilkivalta- ja varkausvakuutukset, sekä vakuutuksen eläinkolarin varalta. Osakaskoa saa normaalisti laajennettua kattamaan muitakin vahinkoja.

Täyskasko sisältää osakaskon lisäksi muita osavakuutuksia, esimerkiksi tuntemattoman ajoneuvon aiheuttamien kolhuvahinkojen varalle, sekä törmäystä tai tieltä suistumista varten. Kaskojen sisältämät vakuutukset vaihtelevat vakuutuksen tarjoajan mukaan.

 

 

Lainalaskuri

Haluamasi auton hinta
0 €
100 000 €
200 000+ €
Maksuaika
12 kk
27 kk
42 kk
57 kk
72 kk
Käsiraha
0 €
12 500 €
25 000 €
Viimeinen erä
0
12 500
25 000
€/kk
Hae unelmiesi autoa

Lähetä sähköpostilla

Vastaanottajan sähköpostiosoite

Lähettäjän sähköpostiosoite

Aihe

Viestin sisältö